Вибір кавуна може бути схожий на купівлю кота в мішку: поки не розріжеш, не дізнаєшся, який він на смак. Щоб зменшити ризик натрапити на недостиглий кавун, звертайте увагу на такі ознаки:

Вигляд стиглого кавуна

Якісний кавун зовні повинен виглядати свіжим, цілим і чистим. З часом його шкірка стає матовою. Для смугастих сортів характерні яскравіші та чіткіші смуги. Стиглість також можна визначити за земляною плямою – місцем, де кавун лежав на землі. Ця пляма не піддавалася сонячному світлу, вона має бути яскраво-жовтою. Якщо пляма яскрава, це свідчить про те, що кавун зібрано вчасно. Пам’ятайте, що пляма повинна бути лише одна.

Розмір кавуна

Обирайте кавун середнього розміру – приблизно 5-7 кг. Великі плоди можуть містити більше нітратів порівняно з меншими. Кавуни однакової зрілості не повинні сильно відрізнятися за розміром.

Вибір за звуком

Постукайте по кавуну. Звук має бути глухим, але не надто дзвінким, що нагадує вібрацію. Глухий звук свідчить про те, що кавун перестиг, а надто дзвінкий – що не достиг.

Хвостик кавуна

Сухий хвостик може свідчити про зрілість плода, але враховуйте, що під час транспортування хвостик може висохнути навіть у недостиглого кавуна. Мокрий зелений хвостик є ознакою, що кавун ще не зрілий. Хвостик проростає з так званого “ґудзика”. Краї цього ґудзика мають бути сухими.

Кавун “хлопчик” чи “дівчинка”

Кавуни діляться на “хлопчиків” і “дівчаток”. Останні зазвичай смачніші, адже вони солодші і мають менше кісточок. Відрізнити їх можна так: у “хлопчиків” низ плоду опуклий і маленький, а у “дівчаток” – плаский і широкий.

Стискання кавуна

Метод стиснення кавуна для визначення його стиглості – не найкращий. Тріск під час натискання може бути результатом транспортування. Тому краще покладатися на інші ознаки.

Дефекти на кавунах

На шкірці кавуна не повинно бути багатьох дефектів – рубців і тріщин. Якість зберігається, коли загальна площа зовнішніх пошкоджень не перевищує восьму частину поверхні плода. Тріщини можуть бути результатом зберігання або транспортування, а не ознакою нітратів. Не варто шукати на поверхні слідів від уколів або думати, що тріщини – результат того, що в кавун закачували нітрати. Якби в кавуні з’явився прокол від шприца, тобто рана, він би почав гнити.

Нітрати в кавуні

Нітрати – це не зовсім погано, головне, щоб їх було не забагато. Нітрати – це “вітамін” росту, мінеральне добриво, необхідне для харчування рослини. Кавуни удобрюють нітратами в період їхнього достигання. До кінця достигання в кавуні не має бути нітратів – він виросте, живлячись ними. Кавуни з великою кількістю нітратів бувають саме тоді, коли його зривають недостиглим, приблизно за тиждень до повного дозрівання. Але, найімовірніше, вони будуть лише в кірці. Те, що зазвичай приймають за отруєння нітратами, – це або діарея від надмірного споживання клітковини, або кишковий розлад, викликаний бактеріями з погано вимитої поверхні плода.

Share:

administrator