Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила, що Верховна Рада України ухвалила закон про повернення на службу військовослужбовців після СЗЧ.

«Після вступу закону в силу, особи, які під час дії воєнного стану вперше самовільно залишили військову частину або місце служби або вчинили дезертирство, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності. Для цього вони мають добровільно звернутися із клопотанням до слідчого, прокурора, суду про намір повернутися до служби», – каже Наталія Калмикова.

Вона також додала, що в такому випадку військовослужбовцю буде необхідна письмова згода командира (начальника) військової частини (установи) на продовження проходження такою особою військової служби. Нормами документу встановлюється, що  така особа може повернутися на службу в будь-яку військову частину.

У разі закриття судом кримінального провадження суд зобов’язує невідкладно поновити звільнену особу на військовій службі. При цьому особа має невідкладно, але не пізніше трьох діб після набрання судовою ухвалою законної сили, прибути до вказаних в ухвалі військових частин (місць проходження військової служби) для продовження проходження військової служби.

Після цього для таких військовослужбовців поновлюються пільги і соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

Наталія Калмикова також додала, що законопроєкт був напрацьований Міністерством оборони України з народними депутатами для винесення на розгляд Верховної Ради з метою створення правового механізму повернення військовослужбовців з СЗЧ до військової служби.

Норми прийнятого закону чинні з дня наступного за днем його опублікування.

Share:

administrator