Приготування домашньої підливи до макаронів не лише смачніше, але й корисніше за магазинні варіанти. Ось кілька рецептів різних типів підлив, щоб ви могли обрати ту, яка найбільше вам до вподоби.

1. Класична томатна підлива

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана
  • 3-4 зубчики часнику, подрібнені
  • 800 г консервованих помідорів (цільні або порізані)
  • 2 столові ложки томатної пасти
  • 1 чайна ложка цукру (за бажанням, для балансування кислотності)
  • Сіль і перець за смаком
  • 1 чайна ложка сушеного орегано або базиліку
  • Свіжий базилік для прикраси (за бажанням)

Приготування:

  1. Підготовка овочів: У великій сковороді або каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю і обсмажуйте до прозорості, приблизно 5 хвилин.
  2. Додавання часнику: Додайте подрібнений часник і готуйте ще 1-2 хвилини, поки не з’явиться аромат.
  3. Додавання томатів: Влийте консервовані помідори разом з соком. Додайте томатну пасту і добре перемішайте.
  4. Приправи: Додайте цукор (якщо використовуєте), сіль, перець і сушені трави. Добре перемішайте.
  5. Тушкування: Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на слабкому вогні приблизно 20-30 хвилин, щоб підлива загусла і смаки змішалися.
  6. Фінальні штрихи: За бажанням, подрібніть підливу блендером для гладкої текстури. Перед подачею посипте свіжим базиліком.

2. Підлива Болоньєзе (м’ясна підлива)

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана
  • 2 моркви, дрібно нарізані
  • 2 стебла селери, дрібно нарізані
  • 3 зубчики часнику, подрібнені
  • 500 г яловичого фаршу
  • 200 мл червоного вина (опціонально)
  • 800 г консервованих помідорів
  • 2 столові ложки томатної пасти
  • 1 чайна ложка сушеного орегано
  • 1 чайна ложка сушеного базиліку
  • Сіль і перець за смаком
  • Молоко або вершки (опціонально, для м’якішого смаку)

Приготування:

  1. Підготовка овочів: У великій каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю, моркву і селеру. Смажте до м’якості, приблизно 8-10 хвилин.
  2. Додавання часнику: Додайте подрібнений часник і готуйте ще 2 хвилини.
  3. Обжарювання м’яса: Додайте яловичий фарш і обсмажуйте, розбиваючи його лопаткою, до золотистого кольору, приблизно 10 хвилин.
  4. Додавання вина: Влийте червоне вино (якщо використовуєте) і готуйте, поки вино випарується на половину.
  5. Додавання томатів і пасти: Додайте консервовані помідори, томатну пасту, сушені трави, сіль і перець. Добре перемішайте.
  6. Тушкування: Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на слабкому вогні мінімум 1-1.5 години, періодично помішуючи. Чим довше тушкуєте, тим насиченішим стане смак.
  7. Фінальні штрихи: За бажанням, додайте трохи молока або вершків для більш ніжного смаку перед подачею.

3. Кремова підлива з грибами

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки вершкового масла або оливкової олії
  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана
  • 3-4 зубчики часнику, подрібнені
  • 300 г свіжих грибів (печериці, шампіньйони), нарізаних
  • 200 мл вершків (20-30% жирності)
  • 100 мл білого вина (опціонально)
  • 1 столова ложка борошна (для загустіння, за бажанням)
  • Сіль і перець за смаком
  • Сушений або свіжий чебрець (тим’ян) або петрушка для прикраси

Приготування:

  1. Підготовка овочів: У великій сковороді розтопіть вершкове масло або нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю і смажте до прозорості, приблизно 5 хвилин.
  2. Додавання часнику і грибів: Додайте подрібнений часник і нарізані гриби. Смажте до золотистого кольору грибів, приблизно 8-10 хвилин.
  3. Додавання вина (опціонально): Влийте біле вино і готуйте, поки воно випарується на половину.
  4. Додавання вершків: Влийте вершки і добре перемішайте. Якщо хочете загустити підливу, змішайте борошно з невеликою кількістю холодної води до утворення гладкої пасти і додайте до підливи.
  5. Тушкування: Зменшіть вогонь і залиште підливу тушкуватися на низькому вогні, поки вона не загусне, приблизно 5-10 хвилин. Посоліть і поперчіть за смаком.
  6. Фінальні штрихи: Прикрасьте сушеним або свіжим чебрецем або петрушкою перед подачею.

4. Песто (зелена підлива)

Інгредієнти:

  • 2 чашки свіжого базиліку
  • 1/2 чашки тертого пармезану
  • 1/2 чашки оливкової олії
  • 1/3 чашки кедрових горішків (можна замінити на волоські або мигдаль)
  • 2-3 зубчики часнику
  • Сіль і перець за смаком
  • Сок половини лимона (опціонально)

Приготування:

  1. Підготовка інгредієнтів: У блендері або кухонному комбайні помістіть базилік, пармезан, горішки і часник.
  2. Змішування: Почніть подрібнювати інгредієнти, поступово додаючи оливкову олію, поки не отримаєте гладку пасту. За необхідності додайте більше олії для досягнення бажаної консистенції.
  3. Приправи: Додайте сіль, перець і лимонний сік за смаком. Перемішайте ще раз.
  4. Зберігання: Песто можна зберігати в холодильнику в герметичній ємності до 1 тижня або заморозити для довшого зберігання.

Поради для ідеальної підливи:

  • Якість інгредієнтів: Використовуйте свіжі та якісні інгредієнти для кращого смаку.
  • Час приготування: Деякі підливи, особливо м’ясні, покращуються з часом, тому не поспішайте і дайте їм просочитися.
  • Регулювання смаку: Завжди пробуйте підливу і коригуйте приправи за смаком. Можливо, вам захочеться додати трохи цукру, щоб зменшити кислотність томатів, або більше трав для аромату.
  • Експериментуйте: Не бійтеся додавати свої улюблені інгредієнти або спеції, щоб зробити підливу унікальною та відповідною вашому смаку.

Спробуйте ці рецепти та насолоджуйтеся смачними макаронами з домашньою підливою!


administrator