З 5 серпня у Вінницькій області вводиться заборона на лов річкових раків. Це рішення ухвалено відповідно до наказу Вінницького рибоохоронного патруля № 145 від 30 липня 2024 року. Заборона діятиме до 20 вересня 2024 року включно. Причина – період другої линьки раків. Вони скидають старий панцир і стають особливо вразливими.

Про це повідомили на facebook сторінці Вінницького рибоохоронного патруля.

“Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Вінницькій області здійснюватиме посилені заходи охорони біоресурсів на всіх водоймах Вінниччини”, – йдеться у повідомленні.

Важливо зазначити, що вилов річкових раків під час заборони є серйозним порушенням рибоохоронного законодавства згідно ч. 4 ст. 85 КУпАП. За таке правопорушення передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Згідно з Постановою КМУ №1042 від 29.09.2023, розмір шкоди від незаконного вилову одного рака становить 196 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3332 гривні), незалежно від його розміру та ваги.

Вінницький рибоохоронний патруль закликає всіх бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. У разі порушень або для консультацій можна звертатися на телефон «гарячої лінії»:  (068) 018-37-52.

Share:

administrator